HB týdeník, aneb očima prezidentky

PLYŠÁKOV

26. - 27.5.

V květnu a červnu se moje aktivity přesouvají k U10, tedy budoucím U11.

Stalo se zvykem, že U10 začínají svojí basketbalovou kariéru na turnaji Plyšákov v Olomouci. Nebylo tomu jinak ani u nově vznikající party 08+09. Hlavním cílem bylo, aby se holky mezi sebou seznámily (některé se viděly asi podruhé v životě), aby se začala tvořit parta a abychom si odvezly plyšového maskota. Letos je to hroch, který ve vlaku dostal jméno Walda (27.5. je Waldemara).

Do Olomouce odjelo 15 hráček (5 hráček se omluvilo). Základem týmu je 5 08, které již letos hrály, k tomu se přidávají 3 pivoti 08 (pro HB neuvěřitelné, ale opravdu vysoké hráčky) a zbytek jsou 09. Tedy letos to nebudeme mít vůbec jednoduché. Pro drtivou většinu hráček byl turnaj prvním setkáním s opravdovým basketem a byla to pecka.

V pátek proti domácím jsme opravdu všechny utrpěly šok. „Opory“ najednou musely táhnout tým a trošku je to zaskočilo. Nové hráčky poměrně rychle pochopily, že rozdíl mezi „basketem“ a Nadějemi je obrovský. A tak jsme musely, jako každým rokem, projít všemi příkořími nováčků – špatné postavení v obraně, neschopnost hráčku ubránit – respektive alespoň u ní být, nestát v bedně v útoku a vyhodit z autu. Je to každým rokem stejné a nervově a hlasově hodně náročné…. Nicméně jsme zaznamenaly první posuny: dokázaly jsme nastoupit a pozdravit, vystřídat a plácnout si s fanoušky. Nakonec jsme prohrály asi jen o 6b.

V sobotu začaly manévry přesunů po Olomouci. Většina týmů chodila pěšky, nám to nějak nevyšlo J a jezdily jsme MHD. Přesun z ubytovny na snídani, pak do tělocvičny a zápas s Polkami. Zde je nutno podotknout, že 08 zaznamenaly svojí historicky první výhru a to hned na mezinárodní úrovni…  Tímto jsme se zařadily do skupiny o 9. – 12.místo (celkem 16 účastníků).  A pozor, pěšky jsme přešly do haly a následovalo utkání se Strakonicemi. Osobně jsem očekávala výsledek tak minus 20b, ale do poločasu to byla plichta. Pak se soupeř probudil a najednou to bylo opravdu minus 20b. Opět jsme zaplatily svoji nováčkovskou daň. Než zareagujeme, je soupeř na druhé straně a dává koš. A vyhození z autu….neřešitelný problém. Jedeme na oběd a následně na ubytovnu ke krátkému odpočinku. Je vedro a máme toho všichni plné zuby. Pak přichází opět pochod a první zápas ve skupině o 9.-12.místo. Ostrava. Soupeř taky z kategorie začínajících týmů a tak jsem ráda, že si zahrajeme vyrovnaný zápas. Jenže to už „opory“ začaly fungovat a pomalu kousek po kousku se přidávaly další hráčky. A tak jsme výrazně vyhrály. Přejely jsme na oběd a vyrazily na procházku městem. Pochopitelně nechyběla zmrzlina a orloj, kde se opět figurky nepohybovaly.

V neděli balíme, jedeme na snídani a pak na zápas. Vůbec nevíme, s kým hrajeme. Byl to Prostějov a byl to mazec….. Již při rozcvičování soupeře jsem pochopila, že dostaneme nařezáno. Rozdíl jejich individuální techniky a naší, byl víc než markantní. A pokud již mají sezónu odehranou, pak asi není o čem. A samotný nástup do zápasu moje předpovědi zcela naplnil. Soupeřova agresivní obrana byla pro naše holky jak rána kladivem. Jsem zastáncem tvrdé agresivní obrany (taky se k ní s 08 dostaneme), ale tady to bylo hodně na hraně. Ale víc mě zlobila odstoupená obrana soupeře, který si vyčíhal hráčku s míčem, následovalo „napadaní“ a protiútok. A pokud jsme snad náhodou stihly být v obraně tam, kde máme, soupeř si jasně loktem vymezil svůj prostor. Bylo to vyhecované i v hledišti a jsem ráda, že se nikomu nic nestalo. Na stranu druhou je nutno konstatovat, že to naše děvčata vyburcovalo a musely se tomuto tlaku trošku vzepřít a makat. Takže krásné 10.místo….             no krásné, raději řekneme startovací.

Čeká nás hodně práce a především je nutno do zahájení sezóny odehrát co nejvíce utkání. Tak doufám, že holky přijely domů spokojené a já tak mohu počítat s podporou rodičů a účastí na dalších akcích. 

(foto dodám na web)

Sdílet