HB týdeník, aneb očima prezidentky

týden

19.3. - 25.3.

TÝDEN T

Pondělí. Měla jsem tu čest vidět utkání KP U13 s Kladnem. Tým byl mix 05+06. V prvním zápase se musí hrát na pětky a tam jsme ztrácely díky totálním propadákům v obraně některých hráček a velice slabé byly doskoky. V druhém utkání se již střídá bez omezení a tam to bylo o něco lepší. Vedly jsme až o 10b, ale vítězství jsme udržely opravdu jen silou vůle (o koš)….za poslední čtvrtinu jsme nedaly ani jednu šestku z osmi…no a taky za soupeře nehrála v druhé půlce klíčová hráčka.

Pondělí. Přišla zpráva, že družstvo žen Klatov odstoupilo ze soutěže. Skoro mě „udělalo radost“, že je na tom ještě někdo hůř, než my. Tím pádem se domnívám, že nám stačí vyhrát jeden zápas a  můžeme si odfajfkovat další udrženou soutěž.

Čtvrtek: Udrženou soutěž hlásí pralesničky.

Sobota. V 7hod ráno, tedy pro mě v době, kdy ještě nevnímám svět, nastává hektické předávání tranzitu. Majitel klubu jej měl přivést v 6,55hod. Jenže ono nějak napadlo více bílého „sajrajtu“ a tak přijel v 7.05hod. Ale v 7.15hod musel být na vlaku na Smíchově. A já měla být v 7,30hod na Spartě. Takže změna, jedeme na Hlavák, já vezu zpět tranzit domů, přesedám do svého auta, které jsem si naštěstí „odmrazila“ v 6,45hod. Márty se pokouší tranzit alespoň zběžně uklidit, aby byl připraven na dívčí osazenstvo na cestu do Olomouce. Přijíždím na Spartu a holky se již rozcvičují. Utkání se Spartou…já nevím…obrana nula, útok bez hlavy a paty, doskoky průšvih, zbytečné ztráty. Ve 2/4 jsem už musela hodně zvednout hlas. V poločase jsem udělala radikální řez. ¾ hrály 05 + Martina a 4/4 06+některé 05. V tuto chvíli je umístění v PP úplně jedno, stejně jako výsledky. Takže se budeme připravovat na další sezónu. 05 na U14, 06 na závěr této sezóny. 05 svojí čtvrtinu zahájily skvělou obranou, až byl soupeř zaskočen. Bohužel po 5minutě jsme nedaly 3 šoupáky, párkrát zazmatkovaly a chybovaly v obraně. Nicméně tuto čtvrtinu jsme o bod vyhrály. Pak hrály 06+05. Ty bohužel nedokázaly vzdorovat výborné obraně soupeře a několikrát jsme ani nevyhodily z autu, nebo ztratily ihned po obdržení přihrávky. A když už to klaplo, nadriblovaly jsme do lajny a bylo po útočné akci. Nicméně jedině dobře, je třeba, aby holky dokázaly čelit takovéto obraně a sami převzít odpovědnost. Pak jsem tak v šatně přemýšlela….kolik hráček má odtrénováno za poslední měsíc až dva plnou dávku??? Chodí opravdu všechny 4x týdně???? Kdybych měla stavět nominaci na základě docházky, což by tak mělo být, pak hrajeme asi v 5 lidech….

Ve stejných pětkách jsme hrály i se SoHoPo. Obraz hry byl víceméně stejný. 05 hrály vyrovnaně a 06 + 05 bojovaly. A určitě to přineslo ovoce. V ¼ prohrály svoji část o 24b, ve ¾ už jen o 10b.

Popadnu zápis, odhrabu auto a řítím se na Aritmu. Mám zde za úkol převzít a dokaučovat U19, neboť Márty s U15 vyráží na Moravu. Přijela jsem během hry. Když skončila čtvrtina, šla jsem zadat na tabuli čas na přestávku. Dostala jsem vynadáno, neboť byla na řadě již 4/4. To jsem věru nečekala.

Po utkání se pomalu scházejí hráčky ke KP U13. Většinu jsem ráno už viděla na PP U13. Předávám papíry a jedu domů. Kateřiny svatba se blíží a je třeba se řádně připravit. Dělám statistiky. Píšu naší porážku U19 o 16b a pak rozepisuji body hráčkám a ne a ne mi to sedět. Pořád mi to načítalo 66b, které přeci dal soupeř….tak ještě jednou zírám do zápisu…..Přebrala jsem tým a vůbec jsem celou čtvrtinu nepostřehla, že vedeme a že jsme vyhrály…to se mi tedy opravdu ještě nestalo…. Jak jsem koukala 2 zápasy před tím na score, kde jsme byly hosté, k tomu v podvědomí předchozí utkání s Klatovy, které jsme 3x hloupě prohráli…no, je čas se podívat do občanky, vypočítat si výši trenérského důchodu a zmizet ze scény. Nebo jsem možná ve věčném stresu, kdy kdo napíše, či zavolá…“ta hraje hodně, ta málo, ta jí 3x nepřihrála, ta ji naopak přihrávala moc, ta hraje 8 soutěží, tamta jen 7, tam hrají hodně mladší, tam mladší nehrají……“

Večer píše Márty z Olomouce, že U15 vyhrály o třídu.

Neděle. Káča odjíždí na finálový turnaj 3x3, já na Nusle s U13, kde  hrajeme proti BŠ. Cestou dostávám sms, že holky v 3x3 postupují mezi finálovou čtyřku. V U13 první pětka bojuje, ale prohrává 4:18. Druhá pětka v úvodu 2/4 neproměňuje 5 šoupáků, ale nakonec upravuje score v poločase na 18:20 pro soupeře. První pětka maká, ale pak ztrácí opakovaně míč při vhazování z autu a po ¾ vede soupeř 37:27. Ale už to není to dominantní BŠ, které jsme znali z U11. Soupeř je takový…vyhořelý. My bojujeme dále. Soupeř v posledních 3min výrazně přidal v obraně a udržel vítězství. Prohrály jsme o 9b, ale za mě všem pochvala. Jedu domů a přichází od Káči sms, že holky borce z Dubče v semifinále přehrály a hurá do finále. Doma jak na trní čekám další info. To ale přichází z Havířova od Mártyho :„bez komentáře, minus 1b“….no, asi žádná hitparáda v U15.

Vyrážím na NRS na Aritmu a telefon….Kateřina. Vzhledem k tomu, že si s dětmi nevoláme a nepíšeme, tuším, že se stalo něco mimořádného. A jsou-li ve finále, pak co asi….???? Do telefonu křičely nadšené holky včetně Káči, že porazily všechny kluky v Praze a v soutěži 3x3 jsou nejlepší. Já tedy ještě jednou děkuji Pražskému svazu, že upravil termín finále a dal tak možnost, aby se holky porvaly s kluky o medaile.

Na NRS se pomalu schází tým. V pátek mělo potvrzenou nominaci 5 hráček a z toho Vajdy onemocněla. Večer jsem tedy avizovala, že možná utkání odložíme. Donominovala jsem 3 hráčky 05. Ty nominaci potvrdily, nebylo třeba tedy utkání odkládat. Během zpáteční cesty z Havířova se ozvaly ještě dvě 04, že taky na NRS naskočí. Takže v pátek jsme byly 4, v neděli jsme nakonec měli víc hráček, než soupeř. Přišla i nemocná Vajdy, ale protože nás bylo dost, poslali jsme ji domů, neboť fakt potřebovala zalést do postele. Ale klobouk dolů…přijela odehrát 40min…. A zápas???….velká paráda. Holky hrály skvěle, Márty u stolku omdléval, zasypával mě anglickými výrazy, co všechno dělají holky dobře a jako „nestranný stolek“ jsme se kolikrát neubránili potlesku po akcích hráček.

U19 své nedělní utkání s Kladnem nehrály. Ve čtvrtek jsme zjistili, že holek bude málo a navíc je nemá kdo kaučovat. Po dohodě se soupeřem se utkání odložilo na čtvrtek.

V KP U13 holky v obou zápasech prohrály se Slaným.

Takže suma-sumárum víkendu. U19 = konečně vítězství nad Klatovy, U15 = hloupá a zbytečná porážka, na tabulce ale žádná změna, U13 = změna koncepce s úspěšným výsledkem, U11 3x3 = nejlepší v Praze.

Většina hráček odehrála během víkendu zápasů víc, než dost. Obecně se bráním tomu, aby např.hráčky přejížděly z U13 na U15, aby hrály 3 soutěže – 3 věkové kategorie. Těch, které byly „dětské hvězdy“ v minižactvu – žactvu a úplně vyhořely v dorostu (ať už zdravotně, či mentálně), jsem za 25let své práce viděla víc, než těch, které postupně z „dětské hvězdy“ přešly na elitní hráčku v dorostu. Nechci hráčky přetěžovat, nechci nikomu brát minuty, musím dát prostor všem, musím ale hledět na výsledek zápasu a koncepci klubu. A je mi jedno, kolik dá která hráčka bodů, neboť základem úspěchu je dobrá obrana a kolektivní hra – ať už v obraně, či v útoku. Takže se často můj pohled neslučuje  s pohledem nebasketbalového hlediště. A statistiky??? Občas se nedá přečíst kopie zápisu. Občas zapisující nestihne postřehnout, kdo dal koš a napíše to komukoli.  V minižactvu = U11 – U13, bych je úplně zrušila. Žádný soudný trenér nehodnotí hráčku jen podle toho, kolik dala košů.

 

V týdnu bude divočina.

V pondělí mají holky, které hrály o víkendu 20 zápasů volno. V úterý jedou U14 do Sadské a ve středu do Ústí. Ty, které nebudou hrát ŽL U14, ať jdou v ÚT s U15 a ve ST s 12 (15,00hod Zličín). Jště se s 04 domluvím, jak čtvrtek trénink, uvidíme ve středu.

Sdílet