HB týdeník, aneb očima prezidentky

těsné porážky a důležitá vítězství; statistiky na webu !!!

Týden se nesl v duchu mailových slovních přestřelek po kauze na turnaji 3x3. V pondělí jsem na svaz napsala jakousi oficiálně/neoficiální „stížnost“ s návrhem, že by se trenér za svůj výrok mohl omluvit. Nikdo se neozval, což mě překvapilo, ale následně bylo vysvětleno účastí na kempu U14. Ve středu přišlo oficiální hodnocení turnaje, kde převládala pozitiva a o tomto ani slovo. Ač nerada s něčím obtěžuji, musela jsem reagovat „veřejně“ – odpovědí / vyjádřením a popsáním situace všem účastníkům turnaje, tedy víceméně všem pražským klubům. Na moji reakci zcela pochopitelně přišla protireakce přímo od trenéra dětí, autora slov (což v mailu potvrdil), že 10-ti leté dítě je svině. Nebudu to celé popisovat, protože nechci rozčílit vás, ani sebe...budu se držet hesla, že rozčilovat se znamená ničit si vlastní zdraví pro blbost jiných. Raději holkám vysvětlím, že život je ****** a basket není jen o učení se dvojtaktů, ale i o posilování morálně-volných vlastností a že ne úplně všechno je vždy spravedlivé a že ne všichni lidé se chovají slušně.

Ve čtvrtek jsem byla na semináři trenérů. Nikdy se mi na žádný nechce, už jsem toho za těch 30let slyšela a viděla hodně, ale vždy mi to něco dá. Zažila jsem i veletoče, jak jednu dobu je toto to nesprávnější a za pár let je to vlastně trošku jinak, neřknu-li úplně jinak. Tentokráte mě zaujala přednáška Michala Ježíka o pozitivním přístupu trenérů. Ne úplně se všemi teoriemi souhlasím, jsem stará škola, ale snažím se úplně nezamrznout. Jenže je tady stále to ALE.....a to je praxe a dennodenní kontakt s těmi dětmi a tomu odpovídající reakce zatížené emocemi, neboť emoce neodmyslitelně ke sportu patří. Teorie jak dítě vlastně trpí už tím, že na něj dospělý kouká z výšky – tak to bych chtěla podotknout, že takto rozhodla sama moudrá Matka Příroda a těžko budeme chtít, aby se trenéři před dítětem plazili. A pozitivita...dítě udělá chybu, trenér řekne, že to nevadí, ale ať to udělá příště jinak. To zní skvěle, ale upřímně, kolik dětí to udělá???? Takže to řeknu podruhé, potřetí, dítě mi to odkývá a zase nic. Tedy zvednu hlas a ejhle....dítě reaguje a v další situaci chybu neudělá. Říkám, jsem stará škola a zlatá doba, kdy dítě zlobilo, dostalo řemenem a bylo jasno. Nicméně jsem si celou cestu domů sypala popel na hlavu a přísahala sama sobě, že na sobě zapracuji.

A šanci jsem dostala hned o víkendu, kdy naše U12 hrály předposlední turnaj Pražského přeboru a to tu silnější skupinu.

Ale ještě se vrátím ke čtvrtku, kdy jsem jela ze školení kolem haly, kde právě naše holky hrály KP U13 proti Boleslavi. I ve snaze udržet svůj vůz na vozovce jsem se otáčela, abych zahlídla oknem na světelné tabuli score probíhajícího zápasu. Měla jsem pocit, že u domácích vidím dvouciferné číslo a u hostí jednociferné....večer mi to bylo potvrzeno, Hedvika v suplu za Báru v KP U13 poráží Boleslav o dvě třídy.

Sobota.

Velké vnitřní hledání nové tváře se odehrává v týmu žen, tedy v týmu HB Aritma v I.lize. Tým se dostal do sestupových vod a je teď jen na trenérovi a holkách, zda celou situaci zvládnou a soutěž udrží. Prvním krokem bylo v sobotu porazit Pardubice. EL U17 pokračovala v nadstavbě A v boji o co nejlepší nasazení na MČR. U12 čekal předposlední turnaj, U14 vyrazilo do boje s favoritem v totálně rozpadlé sestavě a stejně tak bojovaly se sestavou ženy KP. 48 hodin života přineslo odpovědi na všechny otázky.

PP U12 se hraje na Slovance. V kompletním složení nastupujeme proti USK. Prohráváme o 20b, ale opticky to tak nevypadá. Rozhoduje výška, síla a rychlost soupeře. Po pauze přicházejí Tygři a jejich hodně agresivní pojetí hry. První čtvrtina je na ručník, druhou vyhráváme, ale nakonec -40b. Po obědové pauze nabírám KP ženy a jedeme do Příbrami. Další informace dostáváme prostřednictvím sítí – Márty s U17 doma prohrává o 2b se Žabinami. Káča píše, že s USK prohrávají o 20b, což je v dané sestavě celkem slušné. V Příbrami hrají KP ženy v 7mi. Nechci hodnotit kvalitu hry soupeře, ale faktem je, že soupeřova obrana byla málo basketbalově čitelná, což bohužel skončilo úrazem naší hráčky. Naštěstí se záhy ukazuje, že nejde o nic vážného, přestože asi Lenka už do konce sezóny nenastoupí. Holky dohrávají 15min v 6ti, 2 mají 4 fauly a 1 je nemocná. Nicméně i tak dáváme nakonec 102b (8 trojek, z toho 5 dává Křemínek) a přidáváme se ke Kladnu, které jediné letos v této soutěži magickou stovku pokořilo (a úplně stejně jako my – dali 102b Příbrami). Cestou domů zjišťujeme, že I.liga v Pardubicích taky prohrála o 2b a je jasné, že teď už je opravdu zle.

Já byla pozitivní trenér – no upřímně, v zápasech, kde víme, jaké jsou naše možnosti, je to celkem jednoduché. Nicméně je to trošku nuda. Mě to dává rovnítko pozitivní trenér = trenér bez emocí. I holky z toho byly trošku rozpačité a řada z nich se dožadovala intenzitního tlaku – pocitu, že trenér je s nimi na hřišti. Mě to taky moc nebavilo, ale je fakt, že po zápase jsem byla klidná, žádný další bodík pro budoucí zdravotní problémy a navíc jsem nezatěžovala hlasivky, kterým to náramně vyhovovalo. Takže se budu snažit i nadále býti pozitivní.

Neděle je o něco veselejší. Bohužel opět prohrávají ženy v I.lize v Pečkách a stejně tak U14 na Královce, kde holky měly tu čest si zahrát na hlavní ploše. Vítězství si naopak připisuje EL U17, když v důležitém zápase poráží KP Brno. Velkou radost udělaly holky rodičům i mě v PP U12, když překvapivě po bojovném a kolektivním výkonu, doplněném dobrými individuálními výkony, za podpory pozitivního trenéra ;-), poráží Slovanku o 20b a vše zakončuje se závěrečnou sirénou Škapina trojkou. Zároveň hlásí vítězství KP ženy v Benešově.

Poslední kdo se o víkendu předvedl, byla Šmoulata, která na Vyšehradě narazila na všechny chlapecké týmy. 2x holky těsně prohrály, ale poslední zápas byl vítězný.

Tento týden nás nečekají žádná odložená utkání, pouze bude zahájen pravidelný režim v programu SCM o němž byly hráčky a rodiče informovány mailem.

Páteční tréninky a rozpis zápisů na březen bude na webu během týdne.

HODNOCENÍ ZÁPASŮ A NOVĚ I STATISTIKY NA HB WEBU – po každém utkání napíše trenér hodnocení a toto najdete v pondělí / úterý jednak na fb, ale i na webovkách. V uplynulém týdnu bylo dokončeno přenášení dat z webu ČBF na web HB a tak u každého daného zápasu najdete nejen slovní hodnocení trenéra, ale nově i statistiky. Ty se pak sčítají za celou sezónu a jsou u jednotlivých hráček k vidění opět na HB webu a to v sekci pro fanoušky – Staň se patronem,  kde jsou uvedeny všechny hráčky (které mají foto a podepsané GDPR ;-)).

A kde to na webu najdete? www.hbbasket.cz / týmy / kategorie - ženy, dorost, žákyně, minižákyně, přípravka / podkategorie, tedy U.. (např.minižákyně U11, U12, U13) / soutěž / zápasy. Tam najdete všechny zápasy dané soutěže. U těch odehraných pak výsledky a kliknutím na  „zápis utkání“ najdete nejen info o zápase, ale taky výsledek, statistiky (i soupeře) a ono hodnocení. Zároveň zde najdete termíny všech zápasů a akcí do konce sezóny.

Tím se vysvětlilo i pár chyb a šotků na webu v posledních dnech, kdy docházelo k dokončování těchto prací.   

Ale ještě jednu věc – statistiky jsou svým způsoben zrádná věc. Jsou rodiče, kteří „motivují“ hráčky finanční odměnou za každý koš. Jenže to je to nejhorší, co mohou udělat. Basket je týmový sport a svým způsobem je jedno, kolik která hráčka dá košů. Neméně důležité je, kolik košů ubrání, kolikrát dobře přihraje, kolikrát dobře doskočí  a to ve statistikách mini, žactva a nižších soutěží nenajdete. Navíc je zde další ošemetná situace a to je správnost zápisu. Statistiky se dělají podle zápisu, který se píše u stolku. Ti, co tam někdy seděli už ví, že se mnohdy stane, že padne koš a zapisující přesně nevidí, kdo jej dal. A tak se prostě někomu zapíše. Důležité je, aby byl koš v zápise uveden. Tak pokud si budete jisti, že vaše dcera dala 6b a ve statistikách bude mít 4, prosím neřešte to, vysvětlete jí to. Nikdo to nedělá schválně a trenér si nemůže pamatovat, kolik která hráčka dala košů.

Sdílet