HB týdeník, aneb očima prezidentky

27.+28.5., Plyšákov

Od pondělka trénujeme podle nového „jízdního řádu“ – tedy v nových skupinách na sezónu 2022/23, v řadě případů s novými trenéry a v lehce změněných tréninkových časech. Je jasné, že zejména pro nováčky to bylo složitější a neobešlo se to bez řady dotazů, ale s tím se počítá. Dvě chybky jsem vysekla i já - Slunce a Kůča mi vypadla na úterý (což vyřešil Márty) a nejasně jsem napsala čtvrtky.

Čtvrtky do konce června – skupina U11 (12+13 = ročník 2012+13) bude trénovat na Zličíně v čase 16,00 – 17,30hod a následně 17,30 – 19,00hod skupina CL U19 (tedy 04,05,06 a 07). Ale POZOR,  v zimě - od 11/12 do 03/23 se tyto časy změní a bude se trénovat U11 15,45 – 17,00hod a CL U19 19,00 – 20,30hod.

Znovu opakuji, pátky do konce června netrénujeme !!!!

Letos je to trošku zmatečné s kategoriemi a ročníky narození. Takže pokud je U a číslo – je to kategorie (U10, U11, U12…..atd.) Pokud je tam 11+12 je to ročník 2011+12. Takže letošní U11 jsou 12+13 a 12 zabíhají do U12 = 11+12. Pecka :-))))) Zatímco v kategorii se hráčka každým rokem posouvá, ročník ji zůstává stále stejný a vždy bude ve dvou partách – tedy takové 2012 budou vždy doplňovat 2011 a naopak je budou doplňovat 2013.

 

První akcí na sezónu 2022/23 byl tradiční turnaj v Olomouci – Plyšákov, pro kategorii U11 – tedy roč.2012+13. Můj první ročník, který jsem trénovala byly holky 1983….uzavírám čtyřicítku….poslední bude naše Natálie 2022+23 a konec.

Tým se víceméně prvně sešel v tomto týdnu. Na trénincích před odjezdem se některé ani jmenovitě neznaly. Skupina 2012+13 je početná a je zde řada šikovných holek, takže pevně věřím, že nás čekají úspěšné roky. Některé už trénují na Zličíně, řada se přidá až na soustředění. 

Postavila jsem nominaci pro 15 hráček, kde převážnou část tvořily 2012, jejichž je to kategorie a doplnily je některé 2013. Odjeli jsme v dobré náladě za doprovodu P.Vrabce a M.Šestákové mašinkou do Olmiku v pátek dopo a hned ve vlaku bylo jasné, že tvoření party se daří. Po příjezdu k tělocvičně si myslím, že se už znaly všechny. Na Plyšákově nikdy nikdo neví, s čím se soupeři vytasí – jak se jim sešel ročník. Začínáme proti domácím a celkem jednoznačně vyhráváme. Díky tomu, že stolek špatně měřil hrací čas, jsme málem dali kilo :-).  Historicky první koš nové skupiny 12+13 dala Eva Jindřišková. V podvečer přichází Hradec Králové, dlouhodobě nejúspěšnější základna dívčího basketu. Dostaly jsme lekci o rychlosti, ztrojování (což oficiálně pravidla nepovolují, ale pro mě bylo důležitější si vyzkoušet, jak se s tím holky poperou) a dravosti. Začaly jsme bojovně, ve 3/4 naše bojovnost polevila, ale pětka vedená Adel Martynovou se rvala až do samého konce. Do postele se dostáváme až kolem 22hod, ale plné energie, dobré nálady a už je jasné, že jsme tým.

Ráno se přesouváme na halu, posnídáme a čeká nás pražský tým – Wizards. Tedy děvčata, s kterými se potkáváme na Nadějích. Holky opět hrají výborně, bojují, všechny se zapojují do hry a připisujeme si další výrazné vítězství. Po obědě narážíme na Brandýs, kde některá děvčata jsou taková pěkně rostlá. My v HB tradičně nemáme vysoké hráčky, hrajeme to pouze s malými :-), ale v této skupině máme Markétu Kloudovou a vytáhnout by měly i některé další. Ale nemáme zde žádné úplně mrňouse a neduživky – prostě všechny jsou tak akorát :-). Věděly jsme, že to bude vyrovnaný zápas, ale záhy jsme šly do vedení a to jen navyšovaly. V závěru jsme se tak mohli radovat – v neděli hrajeme o 3.místo. K naší skupině se přidává mamka Kloudová a vyrážíme do města. Jako s každou skupinou navštěvujeme překrásný kostel sv.Michala, projdeme Dolní i Horní náměstí a porovnáváme orloj Pražský a Olomoucký. Finále je zasloužená zmrzlina. Jedeme na večeři a už víme, že v neděli v boji o placku vyzveme dalšího pražského soupeře a to Tygry. Večer máme týmovou poradu, žvanění se nám zase trošku protáhlo, ale bylo veselo.

Ráno přichází lehká komplikace, zabuchujeme si klíč zevnitř v zámku. Paní recepční zkušeně přináší nářadí, ale nějak se to nedaří. Už se tedy vymýšlí, jak Markéta Šestáková vyleze oknem z vedlejšího pokoje, skočí na stříšku (jsme v 1.patře) a vleze do zamčeného pokoje. Paní recepční ji ale zachránila a my se mohli v klidu dobalit a vyrazit opět do tělocvičny. Na Tygrech bylo vidět, že řada již hrála letos, že již společně trénují a to ne 1x týdně. Naše skupina společně teprve začala a na tomto turnaji jsem chtěla vidět jejich přirozenost. Ta je skvělá. Takže nyní začneme trénovat, pracovat a vše se učit a pak si troufám říci, že to bude dobrý tým. S Tygry prohráváme.

Při vyhlášení pak dostáváme vytouženého plyšáka, tedy talismana roč.2012 – jedovatě zeleného skvělého žabáka. Nejlepší naší hráčkou byla vyhlášena Adel Martynova, ale za mě pochvala všem.

Proběhneme rychlým focením a vyrážíme směr nádraží. Ovšem největší šou přišlo až tam. Vlak jedoucí z Polska. Stojím u dveří vagónu, kde máme místenky a vystupuje jeden Rom za druhým. Petr tedy velí, aby se skupina přesunula na druhý konec vagónu a začalo se nastupovat. Jdu poslední, postup se zastavuje a mě je jasné, že Petr vyhazuje lidi z našich kupíček. Klasická akce. Z prvního lidi odchází, ve třetím taky není problém, ale nastává v kupé č.2. Ukrajinští běženci – chlap, 2 spící děti, 1 větší dítě, 2 ženské. Nastává poměrně vášnivá diskuze na téma, že mají opustit kupé, protože mi tam máme místenky. V uličce se tlačí naše holky ověšené kufry a batohy a vyvaleně koukají. Diskuze mezi otcem ukrajinské rodiny a Petrem graduje a máme strach, že za chvíli začnou padat facky. Chlap řve jak šílený, že má lístky do Prahy, ale nechápe, že místenky jen do Olomouce. Jak se záhy ukázalo, tak to moc dobře chápal, ale předpokládal, že když je ten uprchlík a má děti, že my naše děti necháme stát na chodbě. Zatímco Petr jde pro průvodčího, tak se do diskuze pouští matky – a není nic silnějšího, než matka bojující za svoje děti. Takže Míša s Markétou se do něj pustily jak lvice, já zatím pěchovala děti do volného kupíčka. Hádka probíhala chvíli v ruštině, chvíli v angličtině, češtině a opravdu to bylo hodně vyhrocené. Zapojil se i jeden spolucestující, policista v civilu. Pak se vrací Petr s informací, že výpravčí je kdoví kde a že Tygři o vagón dál jsou na tom hodně podobně. Ukrajinec vstává a jde hledat místo, nakonec se balí a odchází. Takže se pěkně všichni usazujeme a frčíme. Pak přichází i průvodčí, s ochrankou a říká, že řešil vpředu 6 ženských, které se zabydlely na WC s dětmi a kouřily tam. Tak si tak říkám, že pomáhat se určitě má, ale ne všichni si pomoc zaslouží a přesně nevím, zda se mi chce pomáhat na úkor svých blízkých.

Kromě Olomouce probíhal ještě jeden turnaj a to Naděje. Bohužel HB dětí dorazilo místo cca 60ti 14 a tak byl tento turnaj v komornějším provedení.

Tento týden jedeme podle nového rozpisu a doufá, že už všichni ví, kdy a kde trénují.

Rušíme jen pondělní trénink U11 (12+13) – holky mají po turnaji volno.

Sdílet