HB týdeník, aneb očima prezidentky

víkend 10.+11.10. a následující stav koronakrize

Nikdy by mě nenapadlo, že budu žít v době, která se zapíše do dějin. Prožila jsem povodně 2002, kdy náš dům měl 3,5m vody a následně „šel dolu“ a nyní jsem plnohodnotně účastníkem koronakrize, která zasáhla jako jednu z hlavních oblastní sport.

Jarní vlna šla tak trošku mimo mě, neboť jsem ji prožila v rekonvalescenci po mozkové příhodě. Nyní jsem relativně zdravá a je to takové de ja vu…. Ve středu jsem řešila, zda náš dorost pojede na výjezd Ostrava – Havířov (stejně jako v březnu a stejně se Spartou a stejně se nejelo). Obecně mám pocit, že 50% mé každodenní práce posledního měsíce „sežral“ covid. A stále nestíhám…

Ve čtvrtek jsme odjely s U10 na přátelák do Kralup. Zatímco rodiče bloumali po městě, my úpěnlivě získávaly cenné zkušenosti a se soupeřkami se rozešly smířlivým výsledkem 28:28. A už jsme všichni tušili, že je to poslední utkání….ještě před zahájením vlastní soutěže. A všichni tušíme, že dál se „pořádně“ uvidíme až v lednu.

V pátek nastal chaos, který se může odehrát snad jen v našich luzích a hájích. Všechna opatření Vlády měla býti vyřčena v pátek. Čísla nakažených rostou a tak zásah shůry přišel ve čtvrtek. Vše bych pochopila a myslím, že většina z nás. Kdyby to ovšem nebylo tak, jako tradičně v Česku….dvojsmyslně a každý si najde to, co potřebuje. A tak se celý pátek hledalo, jak najít výjimky…a dařilo se. Myslím si, že telekomunikační sítě si přišly na své, protože se hodně volalo, hodně psalo. Jak je to vlastně s uzavřením vnitřních sportovišť…a kouzelná berlička 130 registrovaných sportovců????

Nic, mě nenáleží toto soudit, na souzení jsou dějiny samé. Já jen volala, psala, přeposílala a připadala si jako blázen. EL U19 = zrušen výjezd Havířov – Ostrava (Renda běžel vrátit lístky, zrušit ubytko,… teorie, že se to odehraje v odloženém termínu….ten bych chtěla znát  :-), ale všichni chápeme, že „něco“ se napsat musí); DL U19 se hraje pouze sobota a to ne v Kožlanech, ale v hale v Plzni (a prohráváme, přestože to chvilku vypadalo, že by se dalo vyhrát), neděle na Kladně odložena. Márty  a ŽL U15 v sobotu volno (Strakonice zavírají halu), v neděli prohra v Jenči (nekompletní tým neměl šanci).  PP U13 se mělo hrát ještě v pátek večer. V sobotu v 8,00hod mě burcuje telefon….Sparta je pozitivní, takže PP U13 zrušeno. Přeposílám rodičům, vypínám telefon, přetahuji peřinu přes hlavu a děj se vůle Boží.

Není to jednoduchá doba. V neděli sestavuji skvělý plán tréninků, neboť 20 osob se smí venku setkat a sportovat. Jenže internetové informace a obecně šířící se spekulace mluví jasně. Bude zle, bude….pardon, já nejsem anglicky mluvící člověk, jsem Čech, žijící v Čechách, dokonce křtěná Vltavou a čekám česky řečené informace – bude lockdown…..pravděpodobně od středy. Řeším s trenéry…

HB Basket reaguje na výzvy premiéra státu a taktéž všech opozičních lídrů a připojuje se ke snaze zabránit sociálním kontaktů, aby byla šance omezit šíření covidu-19. Proto jsou všechny tréninky dočasně zrušeny. Čekáme na vyjádření Vlády, které by mělo přijít v pondělí 12.10. a které bezpochyby přinese zpřísnění dosavadních omezení.

Pokud nařízení Vlády povolí slučování venku v jakémkoli počtu, připravíme program tak, aby všechny hráčky v rámci možností mohly „trénovat“. Pokud budeme uzavřeni do svých bytů, budou hráčky rozděleny do skupin, ty pak následně přiděleny trenérům a bude probíhat individuální příprava. Tu budou daní trenéři připravovat a kontrovat. Chtěla bych všem hráčkám připomenout, že letošní „izolování“ – dle kamaráda googla, není zároveň konec soutěží, ale opravdu jen přerušení. A že až nás Vyšší moc pustí zpět na palubovku, bude o výsledcích hodně rozhodovat právě naše nasazení během izolace.

Nepropadejme depresi, ale pojďme si sáhnout na dno. Doba je zlá a vyžaduje od nás všech uvědomělost a zdravý rozum. Nepropadejme panice, ale zároveň buďme odpovědní. Nejen k sobě, ale i k ostatním. A my sportovci to umíme. Klasik říká, že informace v mediích je třeba dělit dvěma, přidat špetku selského rozumu a jste skoro u pravdivé informace. Politikaření asi v této době nemá místo.

Sledujte prosím webovky, jakékoli změny najdete zde. Udržte pevné nervy, zdravý rozum, choďte sportovat individuálně a věřte, že se vše v dobré obrátí.

 

Sdílet