HB týdeník, aneb očima prezidentky

týden 3. - 9.2.

POZOR

  • PÁTEK 14.2. trénink 08+09

 

Během týdne se nic mimořádného nestalo. Sláva. S 07 jsme se připravovaly na závěrečný turnaj PP U13, který rozhodl, jaké bude letošní pořadí této soutěže v Praze. Bohužel příprava nebyla úplně podle mých představ, neboť nám do toho zasáhly nemoce a hory. V pátek na tréninku jsem donominovala Ivanku a myslím, že jsem trefila do černého. I přestože ze zdravotních důvodů trénuje polovinu tréninků, byla během víkendu (zejména v sobotu), hodně platnou hráčkou. 

K prvnímu utkání turnaje nastoupila Sparta proti BŠ. To už do turnaje šlo s jistotou postupu na NF z 1.místa. Proti Spartě nastoupilo nekompletní, jeho klíčová hráčka přijela v půlce utkání, ale k zápasu nenastoupila. Sparta vyhrála, což se nám opravdu moc nehodilo do postupové matematiky. Proti nám už ovšem klíčová hráčka hrála….. My proti BŠ nastoupily v plné síle. Hrály „jako moje holky“ – dřely v obraně, bojovaly, kombinovaly v útoku a zaslouženě soupeře porazily (i s jejich klíčovou hráčkou, která pak opět v nedělním utkání s USK nehrála a BŠ prohrálo).

Sparta následně porazila USK a soupeř z Královky čekal nás. Turnaj se protahoval, hrála se vyrovnaná utkání a myslím si, že na U13 pěkné zápasy. Výšková převaha soupeře byla opravdu nepřehlédnutelná. Pod košem jsme taky hořely a k tomu se načítaly fauly našim pivotmankám. Trošku jsem pak lavírovala se střídáním a závěr jsme hrály v opravdu hodně nízké sestavě. Holky ale hrály podle pokynů a soupeře o 20b přehrály. Takže rozhodnutí o druhém postupujícím opravdu přinesla až neděle. Psala jsem ještě večer Míše, která je naše štístko, aby v neděli přijela…. Přijela, sice na hraně svých sil, ale byla s námi. Jenže to nestačilo :-(.

Sílu soupeře, zejména pod košem, jsme znaly. Přesto jsme tomu celkem slušně čelily agresivní obranou a bojovností. Bohužel jsme ale kupily mnoho chyb – zisk a obratem zbrklost a ztráta. A soupeř nás nemilosrdně trestal. Co zvedl, to dal a my tradičně jasné šoupáky nedávaly. V 7min 3/4  jsme byly minus 20b. Makají, ale prostě se nedaří.... Mám jakousi osudovou signalizaci v žaludku. Zpravidla se nemýlí. Tentokráte hlásila “nevyhrajete“. Ne, že bych to úplně vzdala, ale prostor jsem dala všem hráčkám (a Nikola s Terezou odehrály dobře). Do poslední části hry jsme šly za stavu minus 16b. Je to hodně v případě takto kvalitního soupeře. Bojovaly jsme, ale nedávaly. Stahovaly jsme, ale na vítězství to nestačilo. Soupeř byl lepší a nám zbylo zklamání a nepostupový bronz v Praze.

Najednou vypluje mnoho otázek…. V letošním roce to vypadá, že ani jedno mini na NF nepojede (ve hře jsou už jen U11). Pokud se nepletu, je to poprvé v historii HB, kdy budu mít volné jaro a neúčastním se žádného NF. V případě U13 můžeme litovat druhého kola se silnými soupeři, kdy jsme nevyužily šance, když všichni soupeři hráli nekompletní a s BŠ i USK jsme prohrály o 2b. Můžeme litovat i toho, že tým v aktuálním složení nehrál od počátku soutěže. Na druhou stranu – pokud v tomto složení bude pokračovat, jeho šance v U14 jsou poměrně vysoké. Bolí to, ale je to sport a život jde dál. Nicméně jinou otázkou je systém NF….asi to bude vypadat blbě, když si budu „stěžovat“ v době, kdy jsem se žádným ze svých týmů nepostoupila, ale není to poprvé, co tady v Praze na toto téma mluvíme.

Národního finále se zúčastní 12 týmů, z čehož 9 týmů jsou vítězové krajů, 2 místa mají některé kraje na základě koeficientů vycházejících z umístění krajů v předchozích letech a poslední místo má pořadatel. V řadě krajských soutěží není dostatek družstev a tak některé kluby již od počátku soutěží ví, že na NF postupují. Tak mi tam nějak chybí „spravedlnost“ a snaha o co největší zapojení týmů a tím získání co největší základny dívčího basketbalu. My v Praze se od září „mydlíme“ jak o život, neboť naše soutěže jsou rovnou postupové, bez kvalifikace, které jsou v jiných krajích. A navíc hodně vyrovnané. V každé kategorii tak 3 – 4 kvalitní týmy.  Příkladně v U13 v Praze letos soutěž hraje Olomouc, která již od září ví, že na NF postoupí, neboť v kraji nemá s kým hrát. V PP ale skončí pravděpodobně „až“ na 4.místě. Nikomu z nás v Praze nevadí, že zde hrají, naopak jsme rádi, že tento kvalitní soupeř se zúčastní naší soutěže, ale jak máme vysvětlit hráčkám, že na NF Olomouc pojede? Možná by stálo za úvahu systém NF změnit. My v Praze o tom hovoříme často. Třeba by bylo dobré NF „otevřít“. U14 je otevřenou soutěží, ale domnívám se, že v této věkové kategorii je to již „pozdě“ (výsledky o 50b a více v základní skupině jsou prostě špatně. Nemluvě o tom, že pokud není nižší soutěž v U14, „vymýšlí“ se v U13 v krajích hrací systémy a půlka týmů hraje mimo soutěž se staršími hráčkami). Možná by stálo za úvahu, aby NF mělo jakési „předkolo“ (kdysi to bylo, myslím, že v U13). To by mohlo být otevřené pro všechny, udělalo by se XY turnajů podle počtu přihlášených s rozmixováním napříč kraji a teprve vítězové by postoupily na NF. Přeci je naším zájmem, aby děti v mini co nejvíce hrály, aby měly co největší možnost se potkat s dalšími týmy a aby „finále“ opravdu bylo „finálem“. No nic, to byly jen moje úvahy.

No a ještě stručně k dalším událostem tohoto víkendu v HB. U19 vyjely na výjezd Plzeň – Chomutov. Na obou štacích prohrály. Holky v ŽL U15 hrály pouze v sobotu v Chomutově a i ony si přivezly porážku. Márty říkal, že jakoby „nechtěly“ vyhrát… je to vždy strašně těžké. Tým, který víceméně trvale prohrává dost často „neumí“ vyhrát, neumí zápas zlomit, i když by to herně byl schopný zvládnout. Je to v hlavách. V neděli vše zakončily 09, které odehrály další kolo 3:3. Ty jediné, i přes marodku, všechny 3 zápasy vyhrály a postoupily do finálové osmičky. Odměnu jim „přinesl“ David v podobě malého Matěje, kterého pan Treml od moderátorského pultíku přivítal v pražském basketbalovém světě :-). Finále 3:3 proběhne 29.3., tak doufám, že budou všechny hráčky a v plné formě !!!!

Já pak prožila depresivní nedělní odpoledne a rozebírala svoje chyby ze strany na stranu. Pustila jsem létat moje ptáčky. Už jsme kamarádi – sedli mi na hlavu, Matějovi do postele a tam po*rali zápis se Spartou…stejně jako my zápas. Letos je prostě blbá sezóna….

Sdílet